Актуални проекти от България

Пери България ЕООД, проекти - Метростанция 23, блок 5 Пери България ЕООД, проекти - Метростанция 23, блок 5 Пери България ЕООД, проекти - Метростанция 23, блок 5 Други снимки  

Метростанция 23, блок 5
Средата на 2013 г. започна изграждането на Метростанция 23, с която първият метродиаметър завършва непосредствено до Летище София. Проектът трябва да приключи 2015 г.
Предвидена е пряка връзка на Метростанцията 23 с Терминал 2, както и панорамен входен вестибюл, който ще бъде насочен към пистите.
Тъй като районът, през който се преминава, не е жилищен, трасето и съответно метростанциите ще са надземни. Предвидените в проекта стоманобетонни конструкции на пероните и вестибюла на станцията са със светла височина над 12 м. За кофрирането на гредовите стоманобетонни плочи с греди с дълбочина до 2,3 м в участъка на 5-блок се използва носещо скеле от системата ST 100 в комбинация с носеща скара от стоманени ригели и разпределителна скара от дървени трегери. Малкото на брой системни елементи и ниското им единично тегло правят работата с тази система лесна и бърза дори когато кулите се сглобяват без механизация. Една кула може да бъде натоварена с товар от над 50 kN на крак в зависимост от условията на работа и височината на сглобяване. Кулите могат да бъдат монтирани до височина от 22 м. Освен носещо скеле от системата ST 100 в участъка се използват и носещи кули от системата Мултипроп, която се отличава със своята гъвкавост и висока носимоспособност чрез комбиниране на различни по дължина телескопични алуминиеви подпори и разнообразни ширини рамки. И двете системи разполагат с типови изследвания и са сертифицирани от Немския институт за строителна техника.
На обекта се използва и отскоро предлагания на българския пазар евкалиптов водоустойчив шперплат Eukafilm. Той е с 11 до 13-слоен строеж, двустранно покрит с водоустойчив, кафяво-червен филм от фенолова смола, с лакирани странични кантове. Евкалиптовото дърво е по-здраво и по-тежко от тополата. Шперплатът е плътен, без кухини, с отлично залепване между фурнирите.

Системите на PERI в употреба
 • Носещи кули ST 100
 • Система MULTIPROP
 • Изпълнител на проекта: Димел ЕООД
  Техническо решение и обслужване на проекта: PERI BULGARIA EOOD, Bulgaria
   
  LinkedIn
  Facebook
  Twitter