You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Участие в разширението на Пристанище Бургас

Информация за проекта

Местоположение: Бургас, България

Реализиран е проект за разширяване на пристанище Бургас - "Изграждане на кейови места за обработка на товари и вертикална планировка на пристанищен терминал "Бургас – Изток 2", драгажни дейности в акваторията и зона за маневриране. Стационални ХТС за швартоване на кораби към кейови места за обработка на товари".

Пристанищен терминал "Бургас Изток – 2" е избран за основна логистична база: /"Южна база за трансбордиране" (STB), а самото изграждането на кея за океански кораби е специфичен процес в няколко етапа. Разширението на пристанището ще представлява гравитационно съоръжение, изградено от два 30-метрови кесона.

След завършването му бургаското пристанище ще може да приема кораби с газене до 15 метра. Това означава, че ще могат да влизат кораби с товароподемност до 120 000 тона. Сега товароподемността на плавателните съдове, които приема пристанището в Бургас, е до 60 000 тона.

 

Изисквания

  • Високи изисквания за безопасност при изграждането и експлоатацията;
  • Бърз и лесен монтаж и технологичност;
  • Пълна проектна документация.

Клиент

„БМФ Порт Бургас“ ЕАД

PERI решение

Първият монтиран елемент е с дължина 30 метра, широчина 11,5 метра и височина 12 метра. Той е поставен на дълбочина 11,5 метра. За тридесетото корабно място са необходими общо шест кесона. Вторият се монтира седмица по-късно, а на специализираната площадка започва довършването на трети и четвърти кесон. Съоръженията се изработват в "Бургаска корабостроителница".

За целия Терминал 2 А ще бъдат направени 28 кесона, като тяхната височина ще достигне 16 метра.

За изпълнение на кесоните беше проектирано решение с рамковия кофраж TRIO - система за интензивна работа с високо натоварване, доказала се е като най-успешният кофраж в много международни проекти. За високото ниво на безопасност беше използвано PERI UP Flex Армировъчно скеле и FB 180 Сгъваема платформа, осигуряващи достъп до всички работни зони.