You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Бъдещето е във високото строителство


Поглед отвъд хоризонта

Защо хората да строят високи сгради? Едната причина е доста практична – за да може на по-малко място да се разположат повече сгради - магазини, офиси, жилища, кули. Другата е стремежът на човека към небесата и увереността му, че може да пребори дори природните закони. 


Да се извисиш в облаците

Независимо дали ще бъде кула, офис сграда или търговски комплекс, до XIX век здания, по-високи от шест етажа, не са се срещали често. С нарастването на населението, използването на стоманобетон и високоякостни стомани и стремглавото развитие на технологиите в строителството, се дава възможност за построяване на високи сгради и съоръжения в пъти над съществуващите в миналото.

Днес PERI е надежден партньор в строителството на едни от най-значимите високи сгради, както в България, така и по света. В портфолиото ни с проекти можете да откриете сгради като Al Hamara в Кувейт, Lakhta Center в Санкт Петербург и Turning Torso в Швеция.

Основни принципи при високото строителство

С увеличаване на световното население се развива и необходимостта от нови жилища, офис пространства, мащабни производствени зони, летищни кули, язовирни стени. Решението - строителството да расте на височина.

В основата на строежите на високите сгради залягат откритията на американския индусриалист Елиша Грейвс Отис. Той открива качествата на високото строителство с огнеустойчиви строителни материали и е създател на стоманеното скеле.

Днес високото строителство е необходимост за развиващият се свят. 

PERI: Специалисти с поглед върху общата картина

Паралелно със строителството на инфраструктура, обществени и административни сгради, инженерите на PERI са се утвърдили като специалисти и във изграждането на големи обекти - кули и небостъргачи, чрез изпитани методи за строителство и всяка свързана с тях технология.

За изграждането на един такъв обект е нужен много повече от добър екип. В тази разнородна среда, PERI е изгладила репутация на надежден партньор при кофражните системи и скеле във всички фази на строителството - от идейното планиране до завършването на обекта. Наша мисия е да подобряваме качеството на живота във и между сградите, бързо, безопасно и надеждно. 


Типове конструкции във високото строителство

Основните конструкции, когато говорим за високо строителство, са кули, комини, язовирни стени, небостъргачи, електроцентрали. Всъщност такива обекти са и стълбовете на мостове, големи ядра, силози. Инженерните съоръжения могат да бъдат изключително разнообразни по своя характер (конструкция, предназначение, размер и т.н.) и прецизността при тяхното изпълнение от изключителна важност. Специфичните условия, на които са изложени конструкциите на високи сгради и съоръжения, налагат и сериозни мерки за бързина, качество и безопасност, не само при експлоатацията, но и при самото изграждане.

Кофражни системи във високото строителство

В модерното строителство най-доброто решение за изграждане на високи сгради и съоръжения, е да се използват катерещи кофражи. От една страна при тях има точно определена последователност монтаж, което спомага да бъдат сглобени правилно, а от друга страна те могат да бъдат комбинирани по много начини, което прави решенията с тях изключително икономични. Същевременно, прилагането им повишава и безопасността на работния екип.

Използването на катерещи кофражни системи за строителството на ядра, наклонени мостови греди, кули дава лесно решение за кофриране и декофриране в кратки срокове.


PERI решения за високо строителство

Кофражни системи в полза на клиентите

Според вида на конструкцията PERI предлага разнообразни решения за изграждане на високи сгради и съоръжения.

Самоизкачващи се системи:

 • RCS-CL
 • RCS-C
 • ACS-R

Преместваеми с кран системи:

 • CB
 • SCS
 • BR

Преградни панели:

 • LPS
 • PROKIT

Работни платформи:

 • FB 180
 • ASG 70-100

Кофражни маси:

 • SKYTABLE
 • VARIODECK
 • VT Кофражни маси

Катерещи кофражни системи PERI

Системите катерещ кофраж включват кофриращи елементи и работни платформи за подготвителни работи, армиране и бетониране. Кофражът се опира на вече изградена част от конструкцията, отлята по-рано. Самото изграждане е поетапен процес, като кофражната конструкция, заедно с работните платформи се издига чрез подемна система или кран.

Катерещите системи са на модулен принцип и към тях могат да се присъединят кофражни платна за постигане на по-големи дължини, отговарящи на различни строителни геометрии.

Различават се два вида катерещ кофраж: преместваем с кран и самоизкачващ се. При преместваемия с кран - елементите  се отделят от конструкцията индивидуално и повдигат до следващото работно ниво, като едновременно се направляват и от конструкцията. Самоизкачващите се кофражи не изискват кран, тъй като движението нагоре се осъществява по релси до сградата с помощта на хидравлични механизми.

Някои катерещи кофражи могат да се проектират така, че да са приложими и при високи сгради, когато употребата на кран не е достатъчно надеждна (напр. при много силен вятър). С тяхна помощ, строителните работи могат да се извършват дори при по-неблагоприятни климатични условия.
Катерещите системи на PERI могат да се използват под наклон, което е особено практично при подпори и устои на мостове или при стени с променлива дебелина.


Най-често използваните кофражни системи на PERI за високо строителство:

Самоизкачващи се кофражни системи

RCS Катереща кофражна система

PERI RCS катерещата кофражна система комбинира предимствата на различните кофражни системи в един модул, приспособима към различните изисквания на обекта. Изкачването е лесно и безопасно и може да бъде извършено чрез хидравлика или с кран. Позволява регулярни работни цикли при всички високи конструкции.

ACS Kатереща кофражна система

PERI ACS катерещата се системата за фасади, ядра и наклонени мостови греди, осигурява икономична, бърза и безопасна работа при високи конструкции. Изкачването на компонентите от етаж на етаж чрез хидравлични механизми, прави системата изключително продуктивна за кратки срокове. Едновременното придвижване на няколко катерещи елемента води до повишена безопасност на работа.

Преместваеми с кран системи

SCS Едностранна катереща система

SCS се предпочита за едностранно приложение т.е. без необходимост от шпилки в кофража. Товарите от прясно положения бетон се предават към предходния бетониран участък с помощта на анкериращите системи. SCS е изключително подходяща за кофраж на язовирни стени, тунели, трезори, охладителни кули. Тя е високо адаптивна към геометрията и изискванията на конструкцията и може да бъде премествана лесно.

CB Катереща кофражна система

CB катерещата система се използва за поддържане на кофражни платна. Системата осигурява безопасна работна среда, при големи кофражни площи, за всякакви височини. Състои се от кофражни платна, работни и конзолни платформи. Премества се бързо с кран.

Преградни предпазни панели

LPS ветрозащитен преграден панел

LPS е мрежест преграден панел, алтернатива на тежките преградни стени. Той ефективно предпазва от вятър, а в същото време пропуска достатъчно светлина. Използва се за обезопасяване, но и предоставя достъп за кофриране челата на плочите. Пригоден е с релсов механизъм за изкачване по сградата, който прави работния процес едновременно по-бърз и безопасен.

PROKIT

PROKIT EP 110 , с височина 1.10m, е лесна за сглобяване система, която обезопасява сгради с отворени фасади. Пригодена с мрежеста защитна стена, поставки и монтажни крачета, тя е лесно пригодима към разнообразните геометрии на сградата.

Работни платформи

FB 180 Сгъваема платформа

Сгъваемата платформа за кофриране - FB 180 е предварително монтирана платформа за скеле, която се доставя в прибрано състояние и така спестява място на работната площадка. Служи и за поддържане на стенни кофражи на височина до 5,40m или за обезопасяване на ръбове. 

ASG Работна платформа

Работното и предпазно скеле ASG 160 е подходящо за работа със стандартни кофражни системи и катерещи кофражи. Закрепва се чрез окачващи обувки към етажната плоча и предоставя безопасно и комфортно за работа работно пространство за кофриране и довършителни работи.

Кофражни маси

SKYTABLE Кофражна маса

SKYTABLE е кофраж изключително подходящ при обекти с големи площи. Системата осигурява лесно кофриране на площи до 150m2, особено подходящо за сгради с отворени фасади. Използването на системата е винаги по проект съобразен със специфичните изисквания на обекта.

VARIODECK кофражна маса

VARIODECK е изключително удобна за работа кофражна маса, с едно повдигане на крана при дебелини на плочата до 50cm. Необходими са само 4 подпори за размери до 16m². При необходимост може да се използва и за по-дeбели плочи с необходимите допълнителни компоненти.

VT Кофражни маси

Кофражните маси VT са предварително сглобени за по-бърза работа на обекта. Налични са четири стандартни размера. За конзолно изнасяне допълнително са монтирани предпазни парапети.

Реализирани проекти:

Модерните методи за проектиране и визуализации позволят изграждането на впечатляващи мостови конструкции. Ще ви представим няколко реализирани проекта със системине на PERI:

Long Tower - "България Мол"

Един от най-актуалните проекти в София - втората кула над голям търговски център, с височина 56m и 18 550m2 РЗП.

За плочите беше разработен вариант комбинация от супер технологичния кофраж с падащи глави с цел ранно декофриране SKYDECK и кофражни маси с подпорно скеле PERI UP FLEX.

Пътен надлез гр. Стамболийски

Винаги, когато става дума за високи сгради, се търси най-безопасното решение. Такъв беше случая и при проекта по изграждането на „Пътен надлез на km 137+336.54 по път 1“, част от модернизацията на железопътния участък Септември – Пловдив.

За значиелното повишаване на безопасността на работа, беше използвана системата PROKIT.