You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Мостово съоръжение от АМ Хемус

Информация за проекта

Местоположение: Боаза - Дерманци, България

Мостовото съоръжение представлява монолитни фундаменти, стълбове и ригели с монтажни предварително напрегнати греди, които се замонолитват към ригела и се образува непрекъсната конструкция с фуги при устоите. Фундаментите са H-образни с височина 1,80 m, стъпващи върху пилоти. Колоните са правоъгълни в напречно сечение с размери 1,50/1,80 m. В основата са обединени със свързваща стена - "диафрагма" с различна височина спрямо височината на съоръжението в конкретната ос. В горната си част (над диафрагмата) колоните са с константна височина от 10,00 m. Обединяващият ригел над колоните е на два етапа. Първият етап е с размери 2,00/12,50 m и височина 0,65 m. Теглото му е приблизително 41 t. Вторият етап се изпълнява след монтиране на предварително напрегнатите греди и е с височина 1,65 m.

Изисквания

- Кофражно решение, в което едни и същи кофражни платна да бъдат използвани за изпълнение на фундаментите и диафрагмите на моста. 
- Решение, в което да се изпълни ригела над колоните без да бъде използвано високо скеле. 
- Системи осигуряващи бърза, лесна, ефективна и безопасна работа на обекта.

Клиент

ДРИЛЕКС АД

PERI решение

Техническото решение е изготвено от екипa на ПЕРИ България. Приложените системи дават възможност на клиента да извършва възможно най-малко кофражни сглобки на обекта, следователно да ускори процеса на изпълнение. 
Клиента избра ПЕРИ България поради предоставеното решение за изпълнение на ригел без скеле. Това беше и едно от основните предизвикателства на екипа поради неголямото сечение на колоната и съответно ограничените размери на платформите и места за захващането им. 
Допълнително ПЕРИ България предостави на клиента супервайзор, който да следи и подпомага изпълнението на кофражните системи.