You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

OKOL Lake Park

Информация за проекта

Местоположение: Горни Окол, България

OKOL Lake Park е нов мащабен комплекс от типа ‘Golf & Residential Community’ и включва международно голф игрище, петзвезден хотел, паркови пространства и жилищни зони със семейни и ваканционни имоти. Комплексът е разположен в района на яз. Искър, в източните дялове на Плана планина, на 1000 м надморска височина, само на 30 км от София, в землището на Горни Окол, община Самоков.

Общата инвестиция в OKOL Lake Park се оценява на около 300 млн. евро. Изграждането на комплекса ще се разгърне в няколко фази, като цялостното му развитие ще обхване период от 20 години.

Мастър планът на OKOL Lake Park е разработен през 2014 г. от водещата френска компания за урбанистично планиране Egis Group, съвместно с Аtelier Villes & Paysages и голф архитектите на European Golf Design. Инвеститор в проекта OKOL Lake Park е „Маркан Холдинг“ АД. Международни компании са партньори при планирането и развитието – френският хотелски оператор AccorHotels ще управлява 5-звездния хотел, който ще функционира под луксозния бранд Pullman. Партньори на холдинга в проектирането и управлението на голф игрището са специализираните международни компании International Management Group и European Golf Design.
 
Технологията и организацията на строителството на OKOL Lake Park са съобразени с най-съвременните материали и методологии.

Изисквания

  • Бързина и сигурност при изграждането на хотела;
  • Изискване за лек кофраж за изпълнение на многобройните къщи разположени в комплекса;
  • Изискване за видим бетон при 16 бр. къщи;
  • Безопасна и лесна работа с кофражните системи.

Клиент

Маркан ЕООД

Информация за клиента

През последните 10 години Маркан е имал участие в изграждането на повечето големи строителни проекти на територията на град София и е построил повече от 1 000 000 кв.м. РЗП, нареждайки се в Топ 10 на строителните компании в България.

Основен предмет на дейност: Консултиране и строителство на големи инвестиционни проекти

PERI решение

Техническото решение е изготвено от екипa на ПЕРИ България. Използвани са системи за катерене SCS при изпълнение на вертикалните елементи за преодоляване на високите нива на Хотел Pullman, част от OKOL Lake Park.
При изпълнение на вертикалните елементи се разчита на най-предпочитания рамков кофраж TRIO, при който се използва само един свързващ елемент.
При изпълнение на редовите къщи PERI предложи лекия мултифункционален кофраж DUO, най-доброто решение за работа на ръка без кран. С тегло на най-големия елемент от 25 кг, системата се вписва много добре за бързо изпълнение на много на брой къщи с голямо разстояние между тях. 
При изпълнение на видим бетон по изискване на клиента за няколко индивидуални къщи е предложена кофражната система за стени MAXIMO. 
Въпреки използването на по-малко човешки ресурс, с MAXIMO се работи значително по-бързо в сравнение с традиционните рамкови системи. Едностранното обслужване на анкерите само от един работник редуцира разходите. От друга страна системата открива нови възможности за оформяне на повърхности от видим бетон при използване на рамков кофраж. 
Системата MAXIMO, съвместима с доказалия се вече кофраж TRIO, изпълнява високи изисквания по отношение на рентабилността и търсеното качество на изпълнение. Всички открояващи се предимства на системата TRIO, като малко на брой елементи и направляващата скоба BFD като единствен свързващ елемент, са запазени при разработката на MAXIMO.