You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Жилищен комплекс Paradise Place

Информация за проекта

Местоположение: София, България

През август, 2019 г. стартира изграждането на голям жилищен комплекс в столичния квартал Кръстова вада. Проектът Paradise Place е дело на архитектурно студио ProArch, а главен изпълнител е Елит Строителна Компания. Съчетана е неокласическа архитектура с практики и технологии от най-високо световно ниво, като предлага разнообразие от функционални апартаменти с подземен паркинг, апарт хотел с фитнес и спа център с плувен басейн, ресторант и богато озеленено парково пространство. Комплексът е с РЗП 40 000 кв.м. и се очаква да бъде завършен през август 2021г.

Изисквания

Изискванията на изпълнителя към PERI са изключително високи, поради търсения краен резултат. Той иска да работи с иновативна кофражна система за плочи, която да оптимизира човешки ресурс, време, средства и да повиши качеството. Също така Елит Строителна Компания е строител, който държи на безопасността и предпочита комплексен доставчик за кофраж, скеле, компоненти и инженеринг, какъвто е PERI.

Клиент

Елит Строителна Компания

PERI решение

Жилищният комплекс има безгредова конструкция и е обособен от 6 сгради. Предизвикателство за техническия екип на PERI беше да предложи решение за кофраж и скеле, което да обезпечи и шестте сгради и да позволи успоредно изграждане и оптимизиране на времето за изпълнение.

Обектът е в градска среда и няма възможност за обратен насип, поради изградените в близост до терена сгради. Съответно при сутеренните стени се използват опорни стойки SB за едностранно кофриране. За колоните се използва кофраж LICO, който е изключително лек и удобен за работа. Стените се изпълняват с олекотения рамков кофраж DOMINO 275 – най-разпространен при жилищно строителство. За изграждането на конзолните тераси се използва и подпорно скеле PERI UP Flex, характеризиращо се с бърз и лесен монтаж, малко елементи и високо ниво на безопасност. PERI е доставчик на обекта и на компоненти – елементи оставащи в монолитния стоманобетон, както и на система за обезопасяване – PROKIT.

Първият етап от изпълнението стартира с изграждане на сграда B, която е предвидена за апартаментен хотел. Предвидената кофражната система за плочи за целия комплекс е SKYDECK за ранно декофриране. Тази важна характеристика улесни значително изпълнителите и графикът бе изпреварен. Благодарение на това се стартира и сграда C. Към момента строежът продължава със сгради А и D, а през следващия зимен сезон ще бъде изпълнена сграда G, която представлява подземни гаражи, които ще свързват сутеренните нива на комплекса.

Подизпълнителите на обекта бяха работили с панелен кофраж SKYDECK и преди, което пролича в лекотата, бързината и резултатите, които постигат. Доверието, което имат в системата е напълно оправдано, защото позволява ранно декофриране чрез падащите глави и по-голяма обръщаемост на платната. Кофражът позволява бързи работни операции и лесно почистване, благодарение на малкия брой елементи.

Особеност при две от сградите – В и С са двойките стоманобетонни стени шайби, които изграждат входния портал. Те ще се изпълняват с катереща кофражна система CB 160 и сгъваема платформа FB 180. Специфичното при тези стени е, че в основата са тесни, а във височина стават по-широки, като в същото време са дъгообразни. Техническото бюро на PERI бе поставено пред интересно предизвикателство. Две от стените с по-лека кривина бе решено да се изпълнят с рамков кофраж TRIO, постигната със системни платна и инвентарни трапецовидни вложки. Другите две, за които беше необходимо да се достигне по-голям радиус, се изпълниха със сглобяем гредови кофраж VARIO GT 24. Промяната на широчината на стоманобетонните стени във височина беше решена със специално изградени за случая дървени кутии, които да се вградят в кофража. Благодарение на CNC фрезоването, PERI България предлага изрязване на шперплатни плоскости по индивидуални размери и със специални форми - от най-опростените до нестандартни 3D проектирани кофражи, предварително сглобени и доставени на работната площадка.